Spermicide en condooms
Er zijn talloze opties in de wereld van anticonceptie, van hormonale methoden tot barrièremethoden. Een veelbesproken methode is het gebruik van zaaddodende middelen. Deze chemische stoffen zijn ontworpen om de beweeglijkheid van sperma te remmen en zo de kans op zwangerschap te verkleinen. Maar hoe veilig zijn ze echt en zijn er mogelijk betere alternatieven? In deze blogpost kijken we naar zaaddodende middelen, hun mogelijke bijwerkingen en waarom goed passende condooms in de juiste maat een betrouwbaar en beter alternatief zijn.
Spermiciden in beeld
Spermiciden zijn chemische stoffen zoals nonoxynol-9, die verkrijgbaar zijn in de vorm van gels, crèmes, schuim of zetpillen. Hun belangrijkste doel is om de beweeglijkheid van het sperma te verminderen of het sperma te doden en zo bevruchting te voorkomen. In sommige gevallen worden er ook producten aangeboden die gebaseerd zijn op het creëren van een bijzonder zuur milieu in de vagina en dus puur de beweeglijkheid van het sperma belemmeren. Dit is niet per definitie een echt zaaddodend middel, omdat het de zaadcellen niet doodt. Deze producten zijn bijvoorbeeld te vinden als gels die citroenzuur of melkzuur bevatten.
Hoewel ze gemakkelijk verkrijgbaar zijn als anticonceptiemiddel, hebben zaaddodende middelen enkele potentiële nadelen. Als ze alleen worden gebruikt, hebben ze bijvoorbeeld een Pearl Index van 3-21, wat betekent dat tussen de 3 en 21 procent van de vrouwen binnen een jaar zwanger wordt ondanks het gebruik van zaaddodende middelen. Spermiciden hebben ook mogelijke bijwerkingen.
Bijwerkingen en nadelen van zaaddodende middelen
Irritatie en allergieën: Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor de chemicaliën in zaaddodende middelen, wat kan leiden tot irritatie of allergische reacties in het vaginale gebied.
Frequent gebruik vereist: zaaddodende middelen moeten vlak voor de geslachtsgemeenschap gebruikt worden, wat spontane intimiteit in de weg kan staan.
Onzekerheid bij verkeerd gebruik: De effectiviteit van zaaddodende middelen kan afnemen als ze niet correct worden toegepast. Dit herbergt het risico op een ongewenste zwangerschap.
Geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen: Spermiciden beschermen niet tegen hiv/aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen
Lage effectiviteit: Als spermiciden als enige voorbehoedsmiddel worden gebruikt, is de betrouwbaarheid helaas laag, normaal gesproken moet er ook een barrièremethode zoals een pessarium worden gebruikt.
De betere keuze: geschikte condooms in de juiste maat
Hoewel zaaddodende middelen een optie kunnen zijn, is er een eenvoudig en betrouwbaar alternatief: condooms in de juiste maat. Hier zijn enkele redenen waarom goed passende condooms in de juiste maat een betere keuze zijn dan het gebruik van zaaddodende middelen:
Bescherming tegen soa's: Condooms vormen niet alleen een effectieve barrière tegen sperma, maar beschermen ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.
Geen chemische bijwerkingen: In tegenstelling tot zaaddodende middelen bevatten condooms geen chemische stoffen die mogelijk irritatie of allergische reacties kunnen veroorzaken.
Gebruiksvriendelijk: Condooms kunnen van tevoren worden omgedaan, wat spontane intimiteit niet in de weg staat. Ze zijn ook gemakkelijk te gebruiken en vereisen geen ingewikkelde instructies.
Verschillende maten en materialen: Condooms zijn verkrijgbaar in verschillende maten om te voldoen aan individuele behoeften. Een goed passend condoom minimaliseert het risico op afglijden of barsten en zorgt voor een goed gevoel tijdens de geslachtsgemeenschap.
Het is ook belangrijk om te weten dat als condooms en zaaddodend middel samen gebruikt moeten worden, dit vaak niet aan te raden is, omdat veel zaaddodende middelen niet goedgekeurd zijn voor gebruik met condooms omdat ze het materiaal van condooms kunnen aantasten en ze uiteindelijk minder veilig maken.
Conclusie
Spermiciden kunnen voor sommige mensen een optie zijn, maar door hun mogelijke bijwerkingen en onzekerheid over het gebruik zijn ze niet voor iedereen de ideale keuze. Goed passende condooms in de juiste maat bieden een veilig, effectief en ongecompliceerd alternatief. Bij het kiezen van een voorbehoedsmiddel is het belangrijk om rekening te houden met individuele behoeften en voorkeuren. Uiteindelijk staat veiligheid voorop en condooms die passen kunnen een betrouwbare oplossing bieden voor stellen die zich willen beschermen tegen zowel ongewenste zwangerschappen als seksueel overdraagbare aandoeningen. Als het condoom past en correct wordt gebruikt, bieden condooms een betere bescherming tegen ongewenste zwangerschappen dan zaaddodende middelen, zodat het gebruik van zaaddodende middelen niet nodig is.
Hoe kun je jezelf beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen?
Nu lezen
Anticonceptiemethoden voor mannen: deze nieuwe & oude zijn beschikbaar
Nu lezen
Potentie verhogen als man, hoe verbeter je je potentie
Nu lezen