Spring naar hoofd-inhoud

Hoe lang bestaan condooms al? - De geschiedenis van anticonceptie

Anticonceptiemiddelen zoals het condoom hebben een lange en fascinerende geschiedenis die eeuwen teruggaat. Tussen de vele methoden die in de loop der tijd zijn ontwikkeld, neemt het condoom een speciale plaats in. In dit artikel kijken we naar de oorsprong en ontwikkeling van condooms - een van de oudste voorbehoedsmiddelen ter wereld.

Oeroud begin

De geschiedenis van condooms gaat terug tot de oudheid. Op sommige beelden in het oude Egypte waren bijvoorbeeld al duidelijk "geklede" penissen te zien. Er zijn zelfs eerdere gegevens uit Frankrijk, waar ingekapselde penissen werden ontdekt op hooggelegen schilderingen in Les Combarelles. De schilderingen zijn ongeveer 14.000 jaar oud. De condooms uit die tijd waren echter niet gemaakt van latex of rubber zoals we dat nu kennen, maar werden gemaakt van dierlijke of plantaardige materialen zoals darmen of stof. Deze vroege vormen werden niet per se gebruikt als voorbehoedsmiddel, maar hadden meestal een ritueel of medisch doel, ze waren bedoeld als bescherming tegen ziektes of in de strijd, of ze waren gewoon sieraden of statussymbolen.

Koning Minos - de vermoedelijke eerste gebruiker van condooms?

Koning Minos van Kreta wordt vaak beschouwd als een van de eerste gedocumenteerde gebruikers van condooms. Volgens de Griekse legende beschermde hij zijn vrouw Pasiphae door een soort condoom te gebruiken dat was gemaakt van de blaas van een geit, omdat volgens de overlevering zijn eerste zaadlozing fataal was.

Aangenomen wordt dat dierenblazen in de oudheid vaak werden gebruikt voor anticonceptie, in ieder geval als bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Om de standvastigheid van de man te vergroten werden omhulsels van verschillende materialen gebruikt, waaronder leer, metaal, bladeren en stro.

De doeltreffendheid van deze methoden als voorbehoedsmiddelen was echter beperkt en de verspreiding ervan was zeker beperkt tot bepaalde streken. Tegelijkertijd werden kruidensubstanties, bladeren, oliën en zelfs ongebruikelijke substanties zoals krokodillenpoep aanbevolen als anticonceptiemiddel voor vrouwen.

Vooruitgang in de late Middeleeuwen en de Renaissance

Tijdens de Middeleeuwen werd het gebruik van condooms in Europa niet alleen gezien als bescherming tegen ongewenste zwangerschappen, maar ook als bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. In die tijd werden condooms gemaakt van verschillende materialen zoals dierlijke darmen, linnen of zijde en behandeld met verschillende stoffen om hun effectiviteit te vergroten.

Met name syfilis was een angstaanjagende ziekte in de 16e eeuw en bracht de Italiaanse arts Falloppio op het idee om tijdens de geslachtsgemeenschap linnen zakjes gedrenkt in vloeistof over de penis te gebruiken als bescherming tegen de ziekte.

In de 17e eeuw werd een Engelse hofarts die de geschiedenis inging als "Dr Condom" zelfs geridderd voor het idee om schapendarmen te gebruiken.

De oorsprong van het woord condoom

Zelfs taalkundigen zijn het er niet over eens hoe het woord (Condom in het Engels) is ontstaan. Een mogelijke oorsprong is terug te voeren op een arts in de 17e eeuw die werkte aan het hof van de Engelse koning Charles II en die schaapskarkassen zou hebben aanbevolen ter voorkoming van ziekten en anticonceptie. De exacte naam, of hij nu echt "Dr Condom" heette of mogelijk "Dr Conton", blijft echter onduidelijk en is niet onomstotelijk bewezen.

Een alternatieve theorie verwijst naar de stad Condom in Zuidwest-Frankrijk, die mogelijk verband hield met de vorming van de term. Andere experts leiden de term uiteindelijk af van de Latijnse woorden "cum" (met) en "domus" (huis, koepel, dak). Ondanks intensief onderzoek blijft de oorsprong van de term onzeker, zoals wordt opgemerkt in relevante woordenboeken onder de vermelding "condoom".

De 18e eeuw en Casanova

De beroemde Giacomo Casanova was een fervent gebruiker van condooms in de 18e eeuw. Hij maakte naam door liefdeshulsjes, waarschijnlijk gemaakt van dierlijke darm, te gebruiken voor zijn losbandige pleziertjes. Hoewel condooms in die tijd al wijdverbreid waren, werden ze nog steeds met de hand gemaakt en waren ze navenant duur.

Het idee om condooms na gebruik weg te gooien was in die tijd ondenkbaar! In plaats daarvan werden de hoesjes meerdere keren gebruikt, tussendoor schoongemaakt, gedroogd en verzacht met olie en zemelen. Indien nodig werden ze zelfs gerepareerd met duurzame materialen zoals beenderlijm en dierlijke ingewanden.

De luxe versie van het condoom was in die tijd gevoerd met fluweel en zijde.

De doorbraak in de 19e eeuw

Het doorbraakmoment voor het condoom kwam in het midden van de 19e eeuw, toen Charles Goodyear de vulkanisatietechniek voor het plantensap rubber ontwikkelde. Deze innovatie maakte het mogelijk om rubberlatex (rubber) te gebruiken als elastisch en waterdicht materiaal - niet alleen voor autobanden, maar ook voor condooms. In 1855 presenteerde Goodyear de wereld het eerste rubberen condoom, dat in 1870 op de markt werd gebracht. Dankzij vulkanisatie kon de massaproductie van condooms in fabrieken beginnen, waardoor ze van betere kwaliteit en aanzienlijk goedkoper werden dan voorheen.

De beroemde schrijver George Bernard Shaw beschreef dit rubberen condoom als de belangrijkste uitvinding van de 19e eeuw. Goodyear's condoom had een wanddikte van 1-2 mm (vergeleken met de huidige standaard van 0,06 mm) en had een lengtenaad.

De 20e eeuw en Julius Fromm - de hoeksteen van het huidige condoom

In 1912 kwam Julius Fromm met een baanbrekende uitvinding die een blijvende invloed had op de geschiedenis van de condoomproductie. Door een glazen bol onder te dompelen in een latexoplossing ontwikkelde hij een innovatieve methode voor de productie van condooms. Het resultaat van dit proces waren flinterdunne condooms met een reservoir dat de veiligheid en het comfort tijdens het gebruik verhoogde, en dat alles zonder irriterende naden.

Julius Fromm ging nog een stap verder en introduceerde kort daarna de geautomatiseerde productie van condooms. Deze automatisering zorgde niet alleen voor een revolutie in de productiesnelheid, maar droeg ook bij aan de consistentie en kwaliteit van de geproduceerde condooms. De machinale productie maakte het mogelijk om condooms op grotere schaal en met precieze reproduceerbaarheid te produceren, waardoor de beschikbaarheid van dit belangrijke voorbehoedsmiddel voor de algemene bevolking toenam.

De 21e eeuw - de huidige staat van condoomontwikkeling en de introductie van condoommaten

Vandaag de dag worden condooms nog steeds geproduceerd op glazen bollen, zoals uitgevonden door Julius Fromm. Inmiddels zijn er echter talloze vormen, kleuren, condooms met een smaakje, verschillende wanddiktes en ook verschillende condoommaten. Condooms zijn ook een ingeburgerd voorbehoedsmiddel geworden, met meer dan 200 miljoen verkochte condooms in Duitsland alleen al in 2000. In 2023 zal het condoom alle andere anticonceptiemethoden hebben vervangen als de nummer één methode, in ieder geval in Duitsland.

Het idee van perfect passende condooms groeide vanaf 2001, ook aanzienlijk beïnvloed door Jan Vinzenz Krause, de uitvinder van MISTER SIZE condooms, je kunt het volledige verhaal hier vinden: MISTER SIZE Verhaal - De visie van de perfecte condoomervaring

De veiligheid van condooms is nu ook erg hoog bij gebruik van de juiste maat en de juiste toepassing. Dit is zeker ook te danken aan het feit dat condooms nu aan strenge kwaliteitscontroles worden onderworpen en een officieel goedgekeurd medisch product zijn. Ze bieden daarom betrouwbare bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en ongewenste zwangerschappen.

Conclusie

De geschiedenis van condooms wordt gekenmerkt door voortdurende ontwikkeling en verbetering. Van hun oeroude oorsprong tot de moderne, hightech versies hebben condooms een lange weg afgelegd. Tegenwoordig zijn ze niet alleen een effectief voorbehoedsmiddel, maar ook een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. De geschiedenis van condooms laat zien hoe menselijke samenlevingen in de loop der tijd oplossingen hebben gezocht om controle te krijgen over hun voortplanting en tegelijkertijd hun seksuele gezondheid te beschermen.

Mister Size
Meer artikelen

Een condoom goed omdoen - hoe doe je dat zonder dat het vervelend is

Lees nu

Vriendschap+, vermenging, open relatie & polygamie - wat is dat toch met moderne relatiemodellen?

Lees nu

Het maakt niet uit hoe groot of klein - ik hou van mijn penis

Lees nu